ההיסטוריה חוזרת על עצמה. השחקנים משתנים והתנאים הפוליטיים, תרבותיים וכלכליים בטח אינם דומים, אבל ההיסטוריה תמיד חוזרת על עצמה. או לפחות ככה אומרים. קצרה היריעה מלדון בנכונות קביעה זו אבל סיפורנו היום הוא דוגמא טובה למעגליות שאנחנו כל כך בטוחים שקיימת.
המלחמות הטוטאליות של תחילת המאה ה-20 היו נוראיות, זוועתיות, קשות וכואבות שבהן עמים ומדינות התנגשו אחד באחר לאזרחים רבים נטבחו בהמוניהם. למשל, יותר מעשרים מיליון אזרחים וחיילים רוסיים נהרגו במלחמת העולם השנייה.
לרוסים יש היסטוריה עתיקת יומין עם העם הגרמני ומלחמת העולם שנייה אינה הפעם הראשונה שצבא רוסי כבש ושלט בברלין. הרקע, דומה מאוד לשנות הארבעים של המאה ה-20 – מלחמת שבע השנים. מלחמת עולם, פראית קשה ואכזרית המערבת את רוב מדינות אירופה, יבשת אמריקה, הודו והפיליפינים כשקרבות מתחוללים גם בצפון אפריקה. אכן, מלחמת עולם. מצד אחד עמדו אנגליה, פרוסיה, הנובר ופורטוגל ומצד שני אוסטריה, פרוסיה, צפרד, ספרד, שוודיה וסקסוניה. הסיבה – מלחמות ירושה בין בית המלוכה הבריטי לצרפתי שכללו יריבויות מרות גם בתוך בתי המלוכה האחרים באירופה.
בשנת 1758 הרוסים שאננים לאחר סדרה של ניצחונות בשנתיים הקודמות. האוסטרים מלקקים את פצעיהם מקרבות קשים באיזור סלציה שבפרוסיה. כשנה לאחר מכן, ב-1759 הכוח המשולב של רוסיה ואוסטריה נחל כמה תבוסות מידיו של פרידריך הגדול, מלך פרוסיה, והתקדמותם לתוך פרוסיה נעצרה כמעט לגמרי. בגלל ניצחונותיו ורצונו לבלום את הרוסים, שלח פרידריך את צבאו הממוקם בברלין לעבר סליציה כדי להנחית מכה ניצחת על הכוח המשולב המתקדם.
בשלב זה, הפילדמרשל האוסטרי פנה אל עמיתו הרוסי, הרוזן גוטליב היינריך טוטלנבאן (מוצאו סקסוני גרמני) על מנת שזה ישלח כוח חלוץ ויטול את ההזדמנות לכבוש את ברלין הבלתי מוגנת. המפתח היה מהירות. טוטלבאן שלח כוח המורכב כמעט לגמרי מפרשים קלים וקוזאקים על מנת שהם יגיעו לברלין לפני שפרידריך יזהה את האיום ויחזיר את צבאו הם דאגו שהם לא יצליחו לבזוז את העיר. טוטלבאן העדיף להשתמש בטקטיקה המכונה Coup de Main – התקפה מהירה מאוד שמשיגה את מטרותיה במהלומה אחת (בדומה לבליץ הגרמני 200 שנה מאוחר יותר).
התוכנית נחלה תבוסה מהר מאוד. מפקד הפרשים בברלין שנשאר עם כוח מליציה קטן הצליח לארגן מתנדבים וכ-2000 מגינים יצאו לפגוש את הכוח הרוסי הדוהר. הם הצליחו להדוף אותם אל מעבר לשערי העיר ולמנוע מהם כניסה. זמן קצר מאוחר יותר האוסטרים הגיעו לעזרת הרוסים עם כוח של כ-20 אלף חיילים. באותו זמן, הנסיך יוג'ין מוויטנברג הצליח להגיע לברלין עם כוח מגן של כ-16,000 איש. למרות עיבוי השורות, מגיני העיר ראו כי ידם על התחתונה ואין הם יכולים לעמוד במתקפה משולבת רוסית – אוסטרית לאורך זמן או בכלל. ולכן, מועצת העיר החליטה להיכנע ולמסור את העיר לידי הרוסים. למה לידיהם ולא לאוסטרים כשברור היה שהאוסטרים הם הרוב בצבא התוקף? ובכן, אוסטריה ופרוסיה היו יריבות מרות ונראה אז לפרוסים כי יהיה זה פחות משפיל להיכנע לרוסים.
הדעות היו חלוקות במחנה הכובש מה עליהם לעשות עם העיר. בעוד שהאוסטרים רצו לנקום בברלינאים ולבזוז את העיר עד יובש, הרוסים העדיפו לשמור על איפוק על מנת לשמור על המוניטין הבינלאומי שלה כבעלת כבוד. כארבעה ימים לאחר כיבוש העיר הכוח הכובש נסוג לאחר שבזז כמה אלפי רובים, תחמושת ומצרכים לצבאו ובעצם הצליח להשיג את מטרותיו האסטרטגיות – להשפיל עד עפר את פרוסיה. מה גם שאני בטוח כי השמועה שפרידריך בדרכו צפונה עם כוח גדול סייעה לנסיגה המהירה.
המלחמה לא הטיבה עם פרוסיה ונראה כי גורלה אבוד בשנת 1762.ולמרות זאת המאורעות של אותה שנה יזכרו בתודעה הגרמנית ב"נס של בית ברנדנבורג". באותה שנה נפטרה אליזבתה, צארית רוסיה ואחיינה פטר השלישי עלה לשלטון. פטר, שהיה פרו גרמני בכל רמ"ח אבריו, החליט לסיים את המלחמה ולכרות שלום עם פרוסיה.
מסופר כי בשלביה האחרונים של מלחמת העולם השנייה, כשצבאו של סטלין היה כבר בפאתי ברלין, היטלר סיפר לעוזריו שהוא מקווה ומאמין שהאומה הגרמנית תזכה לעוד "נס של בית ברנדנבורג" ויקרה משהו מופלא, כמו מותו של רוזוולט או מריבה קשה בין צ'רצ'יל לסטאלין.