יום שלישי, 22 בפברואר 2011

פיזוזים ומחוכים במאה ה-19 - בורלסק כצורה של אומנות פופולארית.



במה, אורות, מוזיקה! רקדניות!!! איפה אנחנו? ובכן, במופע בורלסק (Burlesque). לפני כמה ימים קראתי רשומה מדהימה שכתבה ידידתי אריאל גוייכמן בבלוג שהיא מנהלת -  "Cherry" , על האופנה שמאחורי מופעי הבורלסק (דומה מאוד למופעי קברט אבל עם שינויים) וזה  לכבוד צאת סרטה החדש והמסעיר של קריסטינה אגילרה (טריילר כאן)

ראשית, הרשומה נכתבה בצורה מקסימה ומשעשעת, כיאה לאופי מופעי הבורלסק ושנית, היא מאוד אינפורמטיבית, כך שגם אני למדתי ששרשרת פנינים מתאימה מאוד לגופייה ארוכה וג'ינס. לכן, כהומאז' ליוצרת וכדרך להשלים את התמונה האופנתית, חשבתי כי הדבר יהיה יאה אם אעסוק היום בקצרה בצד ההיסטורי של הבורלסק. מה זה? מאיפה זה? ולמה בכלל היה צורך בסוג כזה של מופעים.

מופעי הבורלסק היו מאוד פופולאריים בשנות ה-20 וה-30 של המאה הקודמת. הבורלסק וחיי התרבות של ערים כמו שיקגו וניו יורק היו שלובים אחד באחר כמעט בצורה בלתי נפרדת. דמיינו, אם תרצו, את מרתפי האלכוהול אפופי העשן וקול השירה המתנגנת מפיה של רקדנית בגרביוני רשת ארוכים ומחוך שרקדה לצלילי סקסופון. זהו הבורלסק, או בכינויו המודרני והקצת מטעה, הקברט. סגנון תיאטרלי קליל, מהיר וסקסי המשלב מוזיקה, ריקודים ובחורות בתלבושות מסעירות ורגליים שלא נגמרות.

ולמרות זאת, הפופולאריות של סגנון הבורלסק התחילה שנים מוקדם יותר, באמצע המאה ה-19 והצחיק את הקהל במשך יותר מ-100 שנה עד שנות ה-60 של המאה ה-20. לרוב אלו המכירים או שמעו אל הז'אנר חושבים כי מופעי בורלסק כוללים עירום והם בעצם מופעי סטרפטיז שערורתיים. ובכן, זאת התמונה שהתקבלה מאוחר בתקופת הזוהר של הסגנון, כנראה עקב השמרנות ותופעת "הערכים המשפחתיים" שאפיינה את השנים שלאחר מלחמת העולם השנייה.


הבורלסק המוקדם, או הויקטוריאני, כפי שנקרא מאוחר יותר בכדי להפרידו מסגנונות אחרים, היה תופעה תיאטרלית שהייתה מאוד נפוצה בקרב המעמד הבינוני והנמוך באנגליה של התקופה הויקטוריאנית ובניו יורק של של אמצע המאה ה-19. בורלסק, במשמעותו המילונית, הוא פועל שאומר "ללגלג, לצחוק או לבזות". ישנם אלו שיטענו כי אריסטופאנס היה הבורלסקאי הראשון בהיסטוריה, כשכתב סאטיריות בשנת  400 לפני הספירה. למרות זאת, בורלסק כמושג תיאטראלי ואומנותי התעצב רק מסוף המאה ה-18 ועד לאמצע שנות ה-60 של המאה ה-19. באותם ימים קונצרטים ואופרות היו בדרך כלל נחלתם של המעמד העליון ואילו לעניים ולקשיי היום לא הייתה גישה אליהם. סגנון הבורלסק התפתח כצורה של לגלוג ובוז (Burlesque משמעותו לגלוג, בוז) לשמרנות וצרות המוחין המאפיינת את "תרבות העשירים" ובדרך כלל הכיל קטעים סטיריים ומלגלגים על אופרות או יצירות מוזיקליות קלאסיות. חשוב להבין כי אומני הבורלסק בהתחלה נשענו רבות על יצירות קיימות ושאבו מהן את תוכן המופעים. כמעט ולא היו יצירות מקוריות שנוצרו ספציפית בסגנון זה. חופש האילתור היה מרכזי ובדרך כלל מפיקי בורלסק היו מערבבים אלמנטים קלאסיים מיצירות מפורסמות עם עלילות דמיוניות ומפותלות שכללו אהבה, נקמה וכוכבת מרכזית באמצע.

הבורלסק בבסיסו היה שילוב של ריקודים מסעירים ומהירים עם מוזיקה קלילה שעברה אדפטציה מסגנונות שמרניים יותר. כך לדוגמה, אריות מפורסמות עברו שינויים והפכו לקטעים קומיים, קלילים ומוזיקליים להפליא. עם התבססות הבורלסק נוצר ניגוד בין השמרנות ואיפוק של העולם שלמעלה - הויקטוריאני התקופתי, לבין המתירנות והחופש של העולם שמתחת, זה של הדמיון, הסקס והחלומות. בכדי להעצים את הניגוד בין העולמות אלו, לעיתים רבות נשים היו ממלאות תפקידים גבריים, כך שהקהל היה בעצם חווה מעין ערבוב וערבול של ההפרדה המגדרית הכל-כך מוחשית שהיה רגיל אליה. מופעי הבורלסק הסתמכו פחות על טקסטים מוכנים, מוזיקה ותזמורת, ויותר על ה"כוכבות" של המופיעים. הכול היה גדול וזוהר, כשהזוהר (Glamour) היה מאפיין מרכזי יותר. כוכבת בורלסק ידעה לעשות הכול – לשיר, לרקוד ולענטז, היא הייתה סקסית וחייכנית וידעה לרתק את הקהל אליה.

אלמנט מרכזי בהופעת בורלסק היה הסקס, או הסקסיות. מרכז המופע היה כמובן הרקדניות, שהיו כולן בחורות  צעירות ושופעות, לבושות בצמצום ניכר ופיזזו על הבמה במחוכים, גרביונים ותחתונים. הסיבה לכך הייתה משולשת. ראשית, המופע יועד לעורר רגשות אמיתיים בקהל ולהוות ניגוד טוטאלי לאיפוק של התרבות הויקטוריאנית והחיים היום יומיים. לכן היה צורך בהחצנה של סקס ומיניות. שנית, מייסדי הז'אנר רצו להפריד בין סממנים של תרבות אליטיסטית לבין תרבות פופלארית, עממית יותר. שלישית, השימוש במיניות וסקס נועד לשנות בקיצוניות את תפקידה של האישה בתיאטרון:

“Without question, however, burlesque's principal legacy as a cultural form was its establishment of patterns of gender representation that forever changed the role of the woman on the American stage and later influenced her role on the screen. . . The very sight of a female body not covered by the accepted costume of bourgeois respectability forcefully if playfully called attention to the entire question of the "place" of woman in American society”.
- Robert G. Allen, Horrible Prettiness: Burlesque and American Culture (Univ. of North Carolina Press, Chapel Hill, 1991), pp. 258-259.

יום חמישי, 17 בפברואר 2011

מוקד אנושי: חייו ומותו של ג'ורג' פלאנטאגינט - מלחמה, בגידה, נשים וטינה משפחתית במאה ה-15.

שלום קוראי המסורים. כחלק מהמאמצים של בלוג זה להביא בפניכם אספקטים שונים של היסטוריה ומה עושה אותה, מידי פעם אתמקד בדמות אנושית אחת וקורותיה. אני קורא לפינה זו "מוקד אנושי" אך אם למישהו יש שם טוב יותר, בבקשה כתבו לי או כהערה לבלוג, או למייל - amgoich@gmail.com

היום אני מציג בפניכם רשומה מבלבלת מאוד, אבל עסיסית במיוחד. כדמות מרכזית בחרתי היום בג'ורג' פלאנטאגינט, הדוכס הראשון של קלראנס (George, 1st Duke of Clarence). לעץ המשפחה המלא של שושלת פלאנטאגינט לחצו כאן

ג'ורג'י שלנו נולד למשפחה טובה, בית דוכסות יורק, ב-1449. אבין היה ריצ'רד הדוכס ואימו, ססיל, ביתו של רוזן ווסטמורלנד. החיים היו די נוחים בדוכסות וחשיבותה של המשפחה הייתה רבה, במיוחד עבור המלוכה המעורערת של התקופה. היורקיסטים חלשו על שטחה הצפוני של אנגליה ושמרו על גבולותיה כנגד פלישות של סקוטים וברברים אחרים. ג'ורג'י הצעירלא נולד בכלל באנגליה, אלא באירלנד כשאביו שימש שם כנציגו של הכתר (Lord Lieutenant of Ireland). הכל היה טוב ויפה וג'ורג' העביר את זמנו ברכיבה על סוסים בפינגל ורדיפה אחרי בנות ג'ינג'יות ברחבי רחובות דבלין. הפסטורליות של חייו התקיימה עד התעצמותה של מלחמות הוורדים, היריבות הגדולה בין בית יורק ובית לנקסטר שהאפילה על כל מאורע אחר באנגליה של המאה ה-15. אין קשר בין האזורים הגאוגרפיים "לנקסטר" ו"יורק" ובין השושלות היריבות. היורקים הסתמכו בעיקר על תומכים בדרום ומערב אנגליה, בעוד שבית לנקסטר היה חזק בצפון אנגליה ובמזרחה.

איך הכל התחיל? בשנת 1377 מת אדוארד השלישי, אחד מגדולי מלכי אנגליה, לאחר תקופת מלוכה ארוכה ויציבה. על כס השלטון עלה נכדו, ריצ'רד השני. ריצ'רד השני היה דמות יוצאת דופן בהיסטוריה האנגלית. שילוב של עריץ קטנוני, עם איש העם, אשר עשוי היה לשמש כקולו של העם הפשוט אל מול המעמד הברוני. שילוב זה הביא להסכמה כללית בקרב האצולה על הצורך בהחלפתו. בשנת 1399 מרד במלך בן דודו, הנרי בולינגברוק, דוכס לנקסטר, שלדעתו המלך היה חלשלוש ולא מתאים למלוך (ובכן אני בטוח שדעתו של ריצ'רד הייתה שונה). בתמיכת בתי האצולה הגדולים מונה הנרי בולינגברוק למלך הנרי הרביעי. המלך ריצ'רד הועלם בטירה רחוקה, וכעבור חודשים מספר הוכרז על מותו הטבעי (כפי הנראה נמנע ממנו מזון עד שמת ברעב, כדי שעל גווייתו לא ייראו סימני עינויים). הנרי שלט במקומו כהנרי ה-4 והכל היה טוב ויפה עד שהעלה לשלטון בנו הנרי ה-5.

באותו זמן, אחיינו השני של ריצ'רד ה-II המודח, ריצ'רד מקיימברידג' החליט לנסות ולהפיל את המלוכה וטען לכתר. ובכן, זה לא כלכך עבד לו והוא הוצא להורג. בנו בן ה-4 קיבל את תואר דוכס יורק דרך דודו, אדוואד מנורוויץ, שגם הוא נהרג. ובכן, מכיון שהדוכס היה רק בן 4 נראה היה כי הנרי ה-5 הלנקסטריאני יכול להתרווח בכסאו ולנשום לרווחה. אבל, מזל הוא חרב פיפיות ומה שקרה שהיה צריך למצוא לו יורש וכאן קבור הכלב. מסתבר שבנו היחיד היה אינפנטיל ואחיו היו לא מוצלחים בעליל. אזי, קמו אצו להם תומכי בית יורק ואמרו "רגע, ישנה טענה חזקה שלנו לכתר". נראה אז כי טענתם נכונה. בית יורק הוא יורש חוקי למלך ריצ'רד השני המודח (הרי כולם אחיינים, רק שייכים לבתים שונים). הנרי לנקסטר ה-5 לא רצה לתת את כתרו וכך התחילה לה בתרועה רמה מלחמת האזרחים הראשונה באנגליה. 


ואיך זה מתקשר לסיפורינו? ובכן, אביו של ג'ורג'י שלנו, מפני שהיה דוכס יורק, טען כי בית לנקסטר קיבל את המלוכה שלא ביושר ואילו הוא היורש האמיתי לכתר. מזלו לא שפר עליו והוא נהרג יחד עם בנו השני, אדמונד (אחיו של ג'ורג') בקרב. ג'ורג' נשלח לבורגונדי בצרפת כדי שיהיה בטוח מסכנה וחזר הביתה רק אחרי שאחיו הגדול (עוד אח) אדווארד ניצח את בית לנקסטר בקרב וקרא לעצמו המלך אדוארד ה-4. מפני קירבתו למלוכה, גו'רג' קיבל תואר דוכסות - דוכס קלארנס, תואר שלא היה בשימוש מאז 1412. 



ובכן, בית יורק שלט במלוכה אך נאמנותו של המלך אדוארד ה-4 הועמדה בספק כשהוא נשא לאישה את אליזבת' וודוויל, אלמנתו של אביר חשוב מבית לנקסטר היריב. מטרתו של מהלך זה הייתה כנראה להביא לסיומה של מלחמת הוורדים ולפייס בין הבתים. אלו היו נישואים שערורתיים ששמטו את הקרקע תחת שלטונו של אדוארד מפני שהוא העניק לבית לנקסטר, דרך אשתו המלכה, אדמות רבות ותארי אצולה חשובים. דבר זה לא מצא חן בעיני אצילים מבית יורק המנצח, ובמיוחד בעיני רי'צ'רד נוויל, רוזן ווריק, שהיה אחיין נוסף לבית יורק ולא קיבל מי יודע מה מתנות למרות שתמך במלך.


הרוזן היה חבר מאוד קרוב של ג'ורג' שלנו ובשנת 1469 ג'ורג' נשא לאשה את בתו. הם זממו יחדיו תחת המלוכה וב-26 ביולי 1469 הובס אדוארד בקרב בידי ווריק וג'ורג'. השניים הביאו אותו לטירתו של ווריק, ושם הוסבר לו כי עליו להתנהג יפה ולעשות כפי שיורו לו. אדוארד הבטיח כי כך יעשה אך בזמן מסע בצפון המדינה כנגד מורדים הכריז כי ווריק וג'ורג' בוגדים במלוכה. שניהם ערקו לצרפת והצטרפו למחנה הלנקסטריאני ולתביעתו של המלך הנרי ה-6 (שברח לשם אחרי תבוסתו) כנגד אדוארד (אח גורג'י, איך עשית זאת לאחיך? ובשביל מה?). בתמורה לנאמנותו למחנה הלנקסטריאני, הובטח לג'ורג' שלנו כי הוא יהפוך לשני בתור לכתר הלנקסטריאני אחרי יורש העצר, אדווארד (האנגלים הללו מאוד לא יצירתיים, כל השמות אותו דבר - הנרי, אדמונד, אדווארד. מאוד מבלבל) שהיה רוזן ווסמטינסטר.

ג'ורג' שמח בחלקו אך הבין מהר מאוד כי שני בתור זה לא ראשון בתור ומתנתו של הלנקסטריאני בעצם ריקה מתוכן. בנוסף, הוא תפס שהוא נלחם בצד הלא נכון ובכלל הוא נמצא בצרפת. לכן, חזר מהר לאנגליה בכדי לנסות ולהתפייס עם אחיו אדוארד שהיה עדיין בשלטון. זה לא הלך לו מפני שבאותם ימים ידעו איך לשמור טינה והוא נתפס והושלך למגדל לונדון. ב-1478 הוא הוצא להורג על בגידה במלך.

 ויליאם שייקספיר, במחזהו ריצ'רד ה-III (חלק I, סצינה IV) מסתמך על מסורת לפיה ג'ורג'י המסכן הוטבע בחבית יין מאלמסיי. ייתכן שמסורת זו לועגת להיות ג'ורג' שתיין כבד. גופתו של ג'ורג', שהוצאה מקברה מאוחר יותר ונבדקה, הראתה שראשו של ג'ורג' לא נכרת, כמקובל, ולכן ייתכן המסורת מבוססת על שיטת ההוצאה להורג שננקטה. הסבר אחר למסורת זו, היא שלאחר ההוצאה להורג נשלחה גופתו לקבורה בתוך חבית ברנדי.

סיפור זה ובכלל מלחמות הוורדים והמאבקים בין בית יורק ובית לנקסטר במאה ה-15 מדגימים לנו עד כמה קשרים משפחתיים היו זניחים ובאיזו מידה נאמנויות היו חסרי חשיבות כשמדובר במלוכה, אצולה וממון. דמותו של ג'ורג', דוכס קלארנס, מציגה לנו מהי המשמעות של להיות בן אצולה בזמנים לא ברורים וכיצד נאמנויות, אפילו לאח, יכולות להשתנות בין רגע, גם אם אתה נלחם עבור מטרה מסוימת. 




יום ראשון, 13 בפברואר 2011

"שלך, וולנטיין", כומר מעונה בגלימה של דון ז'ואן רומי

אח, יום האהבה. כל שנה אתה בא ובועט לנו הגברים באחוריים, מזכיר לנו שעלינו להיות קצת אחרת ליום אחד. פרחים, שוקולד, לבבות. פשוט אפשר למות מרוב הקיטשיות. כהרגלנו, אנו הישראלים שואלים, בחוסר יצירתיות משווע (או כסתם סיבה לחגוג), עוד חג מוזר ולא ברור מהנוצרים. אפילו אנוכי, המנסה להיות אמון לחגיו היהודיים, מוצא את עצמי מזמין מקומות למסעדה וסרט בהתאם למסורת ארוכת שנים של קלישאות הוליוודיות שהומצאו אי שם עם הקומדיות הרומנטיות של שנות ה-80. 


אז וולנטיין? מי אתה והאם אתה אמיתי בכלל? ובכן, כנראה שכן אך העניין הוא שלא ברור בדיוק מי זה הוולנטיין הזה. בכנסייה הקתולית מציינת שלושה וולנטיינים שונים שכולם קשורים איך שהוא למסורת של אהבה ורומנטיקה. וגם היא אינה יודעת בדיוק מי זה הנכון. אכן, מרוב קדושים לא רואים את היער (פתגם תקין?). ובכלל, איך קדוש מעונה רומי קשור ליום האהבה ולתאריך המוזר הזה, 14 בפברואר?


לפי הגרסא הרווחת, וולנטיין היה כומר שחי במאה ה-3 ברומא בזמן שלטונו של קלאודיוס גוטיקוס (לידע כללי, לחץ כאן) ופעל בסתר כי באותה תקופה הנצרות הייתה עדיין דת נרדפת (רק בשנת 313 קונסטנטין הגדול הורה על סובלנות דתית באימפריה). עקב סיבה זו, הסברה כי וולנטיין (כמו קדושים אחרים) קיבל את הילת הקדוש הזהובה שלו עקב כך שהטיף לרדיפת יהודים אינה סבירה. באותו זמן הקיסר קלאודיוס רודף הנוצרים החליט כי הצבא צריך להיות מורכב אך ורק מחיילים רווקים, בגלל שהם לא קשורים לבית או לאישה וילדים ויכולים למות בלי חרטה (כן כן, זה בהחלט יכול להיחשב לשיקול צבאי). וולטיין קדושנו החליט כי רוע הגזירה כבד מידי וברומנטיות חסרת גבולות (יש כבר סרט) החליט להציל את האוהבים ולהשיא זוגות בסתר. בקו אחד עם גורלם של כל אלו המסתירים משהו מהשלטון, וולטיין התגלה והקיסר הורה להכות אותו עם אלות, לאסור אותו ובסופו של דבר לערוף את ראשו. אכן, גורל אכזר. לפי הסיפור, בזמן שהותו בכלא הוא התאהב בבתו של הסוהר שביקרה אותו תכופות. לפני מותו הוא כתב לה מכתב וחתם אותו במילים המתוקות והקיטשיות להפליא, "מוולנטיין שלך" - "From your Valentine". לא ברור האם הסיפור אכן התקיים אך כן ידוע שכ-1000 שנה לאחר מכן, בימי הביניים, דמותו של וולנטיין הקדוש הייתה אחת מהאהובות והפופולאריות הן באנגליה והן בצרפת (בהתחשב ששאר הקדושים שלהם סגדו באותה תקופה שמרו מפני מחלות, מגיפות ומלחמות, אפשר להבין למה). 


אבל מדוע בתאריך זה? כנראה שאין בכלל קשר בין הדמות, וולנטיין, לבין החגיגה של התחדשותה של האהבה. לפי אחת הגרסאות, הכנסייה, בימי עלייתה והתבססותה החליטה לשלב מנהגים טרום נוצריים ופגניים עם הנצרות על מנת לאפשר ליותר ויותר אנשים להתחבר לדת החדשה. כנראה שהסיבה שאמצע פברואר נבחר היא בגלל שבאותה זמן נחגג חג פריון והתחדשות פגאני בשם פסטיבל לופרקליה (Lupercalia).בחג זה היתה מתנהלת הגרלה  בה צעירי העיר היו מגרילים להם בת-זוג לשעשועים ולהנאות של הגוף. הכנסיה רצתה לבטל את החג הבלתי-נוצרי בעליל הזה והחליפה אותו בולנטיין. במקום בת-זוג גברברי העיר היו מתבקשים להגריל שם של קדוש שאת מעשיו עליהם לחקות. הקאתולים האלה תמיד מקלקלים את כל הכיף. 

בסברה הזו יש כמה חורים. קודם כל, חודש פברואר הוקדש כולו ליונו, אלת הפריון ואילו הלופריקליה הייתה חג מינורי ודי שולי; והלופרקליה נחוגה בחמש-עשרה בפברואר, ולא בארבע-עשרה.בכל מקרה, בשנת 498 האפיפיור גלאסיוס קבע כי יום חגו של הקדוש וולנטיין יהיה ב-14 לפברואר במטרה לעגן סיפור רומנטי (כבר בין 200 שנה) היסטורי עם מציאות פגאנית קיימת. מאוחר יותר, בימי הביניים, הן בצרפת והן באנגליה האמינו כי באמצע פברואר מתחילה עונת הזיווג של הציפורים, מה שהפך את רעיון חגו הרומנטי של וולנטיין ידידנו ליותר פופולרי. התייחסות מיוחדת לרעיון זה ניתן למצוא אצל ג'ופרי צ'וסר, הסופר האנגלי הנודע ביצירתו The Parliament of Fowles, שורה 309-10. 



יום האהבה נחגג עוד מימי הביניים אך ההתייחסות ההיסטורית המוקדמת ביותר לשליחת מכתבי אהבה בחגו של וולנטיין מיוחסת לשארל, דוכס אורליאנס שנכלא במגדל לונדון לאחר קרב אגינקורט. הוא שלח מכתב אהבה לאשתו הצרפתייה, שכנראה לא ראה יותר בחייו. 

יום חמישי, 10 בפברואר 2011

10 בפברואר 1355 - כמרים מתפרעים, מהומה באוקספורד ויין לא טוב.

בסיפור הזה יש הכל: שכרות, מהומות סטודטים, מחאה על השירות בקפיטריה (מישהו מתלונן על איכות הקפוצ'ינו בהר הצופים?), ווואנדליזם אנגלי טיפוסי. לא מדובר במשחק של מנצ'סטר יונייטד.

הכל התחיל בשנת 1355 ביום חגו של הקדוש סכולסטיקה (St Scholastica) שנחגג ב-10 בפברואר כל שנה. זהו יום חופש וסטודנטים רבים באוקספורד יצאו ליום של בילויים ושתייה. חשוב לזכור כי אז באוקספורד למדו בעיקר תיאולוגיה והסטודנטים היו רובם כמרים בהתהוות. באותו יום שני סטודנטים צעירים יצאו לסעוד את ליבם ולהרוות את צמאונם. וולטר ספרינהאוס ורוג'ר דה צ'סטרפילד נכנסו לפונדק שהיה בבעלותו של ראש עיריית אוקספורד דאז, ג'ון מבארפורד. הם ביקשו יין מהפונדקאי וישבו בכדי להנות מקנייתם. לאחר לגימה או שתיים הם התלוננו בפני הפונדקאי כי איכות היין שהוגש להם ירודה והם דורשים לקבל יין משובח יותר, או את כספם בחזרה. בתורו, הפונדקאי החליט כי שני סטודנטים אלו חצופים הם וענה להם בשורה של קללות וגסויות עסיסיות. המתלוננים לא נשארו חייבים וכעבור כדקה ניתן היה להבחין בספל רבע (quart-pot) מתעופף לכיוון ראשו של הפונדקאי. סטודנטים אחרים שהיו במקום הצטרפו למהומה והפונדקאי המסכן ידע אכן מדוע אסור לעצבן כמרים צמאים. הם הפליאו בו את מכותיהם ושברו את אפו.

בתגובה, המוכה קרא לחבריו וכל המהומה יצאה אל הרחוב. באותו הזמן ראש העיר (שהוא גם בעל הפונדק) הגיע וניסע לעצור את הכמרים הזועמים ללא הצלחה. אחד מהם טיפס אל מגדל כנסיית סנט מרי בעיר וצלצל בפעמון. מיד יצאו כמאתיים סטודנטים לכמורה והקיפו את ראש העיר, הפונדקאי וחבריו. אותו יום נגמר בשלום כשמשא ומתן מוצלח בין ראש העיר לסטודנטים הסתיים בעזיבתם של האחרונים את המקום.

הסיפור לא הסתיים בזאת. בבוקר יום המחרת יצא ראש העיר לכיוונו של מחנה המלך על מנת שזה בתורו יעניש את ראשי אוניברסיטת אוקספורד על שאלו מרשים התנהגות חצופה שכזאת של תלמידיהם. באותו הזמן, אנשי העיירה שלא יכלו לסבול התנהגות פרועה של תלמידי אוקספורד אספו לצידם כאלפיים מחקלאי האזור וצעדו עם קלשונים ולפידים על האוניברסיטה. הם נכנסו לאולמות הלימוד ולמסדרונות, ניפצו חלונות ושברו ארונות, היכו תלמידים ומרצים ללא הבחנה והתפרעו ללא הפרעה במשך כל אותו יום ולמחרת. 62 סטודנטים נרצחו באותו מאורע.

האנגלים, כמו שהם, מאותו יום הכריזו על טקס שנתי המתקיים באותם תאריכים לזכר המאורע, שהתקיים עד שנת 1825. באותו יום ראש העיר מתלבש בבגדיו החגיגיים ויוצא ביחד עם 62 (כמספר הנרצחים) תושבי אוקספורד לצעוד לכיוונה של האוניברסיטה. בהגיעם הם פוגשים את סגל האוניברסיטה ונשבעים מחדש כל שנה לשמור על זכויותיה של האוניברסיטה ונותנים בידיו של המנהל 62 מטבעות כסף קטנות.

ב-1955 לציון 600 שנה לפרעות אוקספורד, בטקס חגיגי ביותר (נו, בריטים), העניק סגן מנהל אוניברסיטת אוקספורד כאות של הערכה למאות שנים של יחסים טובים בין העיירה והאוניברסיטה תואר של כבוד לראש  העיר. בתמורה, העניק ראש העיר המכהן, וויליאם ריצ'רד גווארס, את זכויות העיר לסגן המנהל. נו, נכון שזה נחמד מאוד?