היי חברים! היום נבקר בכפר קטן אשר נמצא בגוש עציון. שם הכפר הוא בית זכריה והוא מוזכר כבר בימי קדם. גיאוגראפית הכפר נמצא בנקודות ציון 618970 / 211748, דרומית לראש צורים בגוש עציון. הכפר נמצא ברום של 951 מ' והוא כפר בת של ארטס (כפר פלסטיני 4 ק"מ מדרום לבית לחם, דרומית-מזרחית לבריכות שלמה. מרבית תושביו מוסלמים ולצידו מנזר גדול בשם הורטוס קונקלתוס).
רוב בתי הכפר בנויים על גבי מערות, בהן גם קולומבריום, ושרידים קדומים. מסגד הכפר, הנקרא נבי-זכריה, בנוי על שרידי כנסייה ביזנטית. פרטים ארכיטקטניים ממנה שרדו בחצרו של המסגד ועל גגו. הכנסיה מופיעה כבר במפת מידבא. בסקר ארכיאולוגי נמצאו חרסים מן התקופה ההלנסיטית, הרומי והביזנטית (עיקר הממצא), מימי הבינים והעותמנית.
המקום נזכר כבר בימי החשמונאים וחרסים שנמצאו במקום מאשרים את זיהויו של המקום כבית זכריה של ימי בית חשמונאי שבקרבתו נערך קרב מכריע בין המכבים לבין הצבא הסלוואקי. הקרב התקיים כנראה ב-162 לפנה"ס בין ליסיאס הסלוואקי לבין יהודה המכבי. קרב זה היה הראשון שבו היוונים השתמשו בטנקים של העולם העתיק - הפילים! כך כתוב בחשמונאים א':
...ויצא יהודה ואחיו וילחמו את בני עשו בארץ אשר אל –נגב ויך את חברון ואת בנותיה וַֹיַהֳרֹס את מבצריה ואת מגדליה שרפו מסביב...... ויקצף המלך כשמעו ויאסוף את כל אהביו שרי חילו ואת אשר על הרכב. ומממלכות אחרות ומאיי הים באו אליו צבאות שכירים. ויהי מספר צבאותיו מאת אלף רגלי ועשרים אלף פרשים ופילים שלשים ושנים יודעי מלחמה.
וילכו דרך אדום ויחנו על בית צור וילחמו ימים רבים ויעשו מכונות ויצאו וישרפון באש וילחמו בגבורה. ויסע יהודה מן המצודה ויחן אל בית זכריה מול מחנה המלך.
הקרב זכור גם במעשה הגבורה של אלעזר החורני שהקריב עצמו תחת הפיל שדקר למוות. בתקופה המודרנית מדובר על כפר קטן, שתושביו מתפרנסים מחקלאות זעירה ומעבודה ביישובים היהודיים הסמוכים. תושבי המקום היו בעבר אריסים שעיבדו את אדמות משפחת מורקוס שנמכרו לחברת הימנותא. בעקבות מלחמת העצמאות וחורבן גוש עציון טענו התושבים לבעלות על האדמות, אולם הפסידו בבית המשפט לבני משפחת מורקוס שטענו שהמכירה בטילה. בשנת 1980 פנו התושבים לבג"ץ בטענה לבעלות על 700 דונם של אדמות באזור, אולם עתירתם נדחתה. באותה שנה כלל הכפר שבע בקתות.
במלחמת העצמאות היה הכפר מקום לקרבות עזים. בג' בשבט תש"ח (14.1.1948) עם שחר הותקף גוש-עציון על-ידי המוני פורעים ערבים שהוזעקו מהסביבה ואף מהנגב ומהשומרון. במהלך הקרב הקשה ניסו התוקפים לבתר את גוש-עציון, על-ידי כיבוש חרבת-זכריה (בית זכריה), עליה הגנו אנשי הפלמ"ח. כתוצאה מפעולת-נגד מוצלחת של מגיני גוש-עציון הונסו התוקפים בהותירם אבידות כבדות. בקרב נהרגו שלושה לוחמים ממגיני גוש-עציון, חברי קיבוץ רבדים. הייתה זו ההתקפה הגדולה הראשונה מסוגה במלחמת-השחרור, בה הציגו הכנופיות הערביות כושר ארגון, היערכות, תכנון וביצוע צבאי, בפיקודו של מנהיגם המוכשר והנערץ, עבד-אל-קאדר חוסיני. הדיפת ההתקפה הייתה ציון דרך חשוב במערכה. ניתן לקרוא בהרחבה על הקרב באתר הפלמ"ח בקישור הזה.
תודה רבה-אשמח לשמוע יותר
השבמחק