נעים מאוד, שמי סמי. הטייסים התורכים? הא כן, אני זוכר את הסיפור הזה. סיפור על תקופה רחוקה, כשבמרחב היו אנשים אחרים.
את מבינה, ילדונת, כשנולדתי, היו אבי ואימי ממקימי קיבוץ מעגן. הם היו מדור היסוד של הקיבוץ, שנמצא בדרומו של האגם הגדול שכינויו היה "ים כנרת" או "בּוּחיירת טֵבּרִיא" בפי שכנינו הערבים. אהבתי את האגם ואהבתי לשבת ולנדוד על חופיו ללא מטרה. רבות הייתי נודד את חופיו המזרחיים בחיפושים אחרי הרפתקאות ומעשיות שונות ומשונות. סבי, שהיה גר עימנו בקיבוץ והיה כבר בא בימים, היה מספר לי סיפורים יפים על ההתיישבות באזור האגם הגדול ואילו אני הייתי יוצא בשעות ערביים נעימות לתור ולחפש את עקבותיהם.
מיקום האנדרטה |
יום אחד, בקיץ חם ולח של שנת 1959, כשלא היה מי יודע מה לעשות בקיבוץ, וכשהחלטתי שמטלות הקיבוץ, כמו עזרה בחדר האוכל לגברת פניה או ברפת של רחמנוביץ' אינה מתאימה להלך רוחי, יצאתי דרך פרצה בגדר ועברתי את הכביש היפה שמספרו 92 ושנחנך רק כ-9 שנים אחורנית, כשהייתי בן שנה. עברתי את הכביש בזהירות רבה, נזכר תמיד במה שאמי הייתה אומרת לי, והמשכתי מזרחה וצפונה אל עבר איזור שלא כלכך הכרתי, כי היה מרוחק מעט משער הקיבוץ.
הצפנתי בערך כשעה ופתאום רואה אני דרך עפר המובילה מזרחה, אל איזור פראי שאינו היה מיושב כלכך. תמיד נזהרתי להסתכל ימינה ושמאלה, כי לסטים ושודדים לפעמים היו מסתובבים באיזור, למרות שמאז שהקיבוץ קיים, צה"ל קיים פטרולים קבועים. דרך העפר הייתה כמעט בלתי ניתנת להבחנה, כלכך מטושטשת מחוסר שימוש. ובכן, התחלתי לצעוד בה ואחרי כעשרת הדקות הגעתי למתחם מוזר עם אנדרטה מוזרה עוד יותר, שהייתה נטושה ורעועה מחוסר יחס. על קיר המצבה נרשמו בשפה שלא הכרתי מילים מוזרות.
חזרתי לביתי מלא פליאה וישר הלכתי אל מועדון החברים. שם מצאתי את סבא שמואל. שאלתי אותו לגבי האנדרטה המוזרה, האם הוא יודע עליה פרט או שניים. סבא הושיב אותי לידו וסיפר לי את הסיפור המוזר הבא.
לפני כ-50 שנה, עוד לפני שהורי נולדו ולפני שעלתה במחשבותינו העלייה לארץ ישראל היו כאן התורכים. הם שלטו במרחב הזה כארבע מאות וניהלו אימפריה אדירת מימדים שחלשה על שטחים נרחבים ממצרים, סוריה, ותורכיה. הם היו בעלי הבית, אימפריה חזקה, גדולה ועתיקה. אך, איתרע מזלם, והם לא היו הכי משוכללים. צבאם היה נחשל ועתיק ולא היה להם חיל ים או חיל תעופה. התורכים הרגישו נחותים...ובצדק... מול הכוחות האנגלוזים והפרנצוזים שרחרחו באזור וחשבו לספח אליהם נתחים שמנים ודשנים מן הסולטנות.
ולכן, הסולטאן החליט כי הוא רוצה חיל אוויר. כן, כמו כל המעצמות, גם הוא מעוניין באווירונים שיוכלו להגן על שמי האימפריה. את מבינה, פחות מעשור לאחר הטיסה הראשונה של האחים רייט, ב-1903, הקימה האימפריה העותמאנית חיל אויר אשר מטוסיו נקנו מהפרנקים ושם גם הוכשרו ראשוני טייסיו. ב-1912 הוקם בית ספר לטיסה סמוך לבירה, שם, נו... ליד איסטנבול... ובו אימנו את הטייסים חדשים. באותם ימים זאת הייתה שיא גאוותם של התורכים.
בשנת 1914 היה חיל האוויר העות'מאני כבר כבן 11 שנה, ולרגל המאורע החליט הסולטאן להשתמש בחיל האוויר על מנת לחזק את שלטונו ברחבי האימפריה ולעורר גל של פטריוטיות ורגשות לאומיים על ידי מטס ראווה מעל ערי האימפריה. הטיסה יצאה מקושטא, נו...איסטנבול לעבר דמשק, ומשם תוכננה להגיע לירושלים ולקהיר. מה גם, שלהוסיף פריסטיז'ה, זו הייתה טיסה במסגרת תחרות בין המעצמות הגדולות (הפרנקים, התורכים והאנגלים) על מנת להרשים בהישגי הטייסים של כל אחד מהם. הסולטאן רצה ששלו תהיה הטיסה הראשונה שתגיע לירושלים. את מבינה? כאילו שלתורכים הללו נגמרו כל הבעיות. בכל מקרה, במטוס התורכי טסו סרן פתחי ביי וסג"ם צאדק ביי, ושם המטוס היה "העזרה הלאומית".
![]() |
תצלום אוויר של מיקום האנדרטה |
אבל מה את חושבת? שני הטייסים, מהבכירים והמכובדים בחיל האוויר של האימפריה העות'מאנית, לא הכירו את משטר הרוחות באזור הכנרת. ואיך ידעו? הם לא טרחו לעשות סקרי מזג אוויר או לשאול אף אחד מתושבי האזור. ואנחנו? מה אכפת לנו? אנחנו מעדיפים לא לפגוש תורכים, אם ידינו בדבר, ולהעביר את ימינו שנחת מול האגם. אבל אני סוטה...
אז שני הקצינים המכובדים, התורכים המהוללים הללו, כאשר הגיעו למצוק, הרוח המזרחית (שרקיה) טלטלה את המטוס וריסקה אותו לקרקע באזור סמח' (צמח של היום) והוא עלה באש. מושל טבריה ואנשיו חצו את הכנרת בסירה שלקח מאיזה פלאח מסכן ומצא את שרידי המטוס וגופות הטייסים, ואלה הועברו ברכבת מיוחדת מתחנת הרכבת סמח'. משם הועברו החללים להלוויה ממלכתית ליפו ומשם הובאו לקבורה לדמשק סמוך לקבר צלאח א דין.
לפי אחד התיאורים:
"המון גדול נאסף... אל שער יפו..לקבל שם את האוירון בבואו.. הרבה מפקידי הממשלה וגדוליה, בתהלוכה נהדרה עם דגלים ירוקים בידיהם...בשורה רעה הגיעה...כי האוירון התורכי הצבאי, שאחז דרכו לבוא לעירנו נשרף על נוסעיו, בהיותו בתחנת סומך (צמח) אשר בגליל".
ואילו באותו זמן נכתב על המאורע המיוחד בעיתון "החרות":
"ברגע שהאווירון נפל השליכו את עצמם הימה הרבה מלומדי-שחיה. אחרי רגעים אחדים הם הגיעו למקום האסון. ויצליחו להוציא את המעופפים בלי רוח חיים. ויביאום תיכף לבית החולים העברי. ושמה הגישו להם עזרה מדיצינית מיידית. נשמתו של ראש המעופפים נורי ביי יצאה אחרי שעה וחצי, מצבו של המעופף השני אינו כל כך מסוכן."
ומה עשו השלטונות את חושבת? ובכן, מה שעושים היום בכל הר רענן בארץ. לאחר ההלוויה הממלכתית הורה שר הצבא העות'מאני אנוור פאשה על הקמת אנדרטה לזכר הטייסים במקום ההתרסקות. על האנדרטה מופיעה כתובת בטורקית באותיות ערביות:
![]() |
אנדרטת הטייסים התורכים |
"פאתיחה (פרק א' בקוראן) לנשמותיהם של החללים יזבאשי (סרן) פתחי ביי ומולאזם אוול (סג"מ) צאדיק ביי אשר נפלו בנקודה זו בגלל חילופי הרוח שקרתה כשטסו מאיסטנבול למצרים למטרה עליונה של הצבא העות'מאני"
וזאת נערתי הצעירה, האנדרטה שאותה גיליתי.
[הערת המחבר: האנדרטה ממוקמת גם היום כ-800 מטר מזרחה מכביש 92, כ-6-5 קילומטר מקיבוץ מעגן, בערך מול קיבוץ האון כיום ופתוחה לציבור]